Alle paarden hebben natuurlijke scheefheid. Er zijn vele verschillende scheefheden, elk met zijn eigen kenmerken.

Voorbeelden van scheefheden:

  • Het paard loopt in een bocht naar links met zijn hoofd naar rechts

  • Het “op de schouder vallen” waar het paard met zijn gewicht op zijn binnen schouder valt

  • Het “over de schouder vallen” waar het paard met zijn gewicht op zijn buiten schouder valt

  • Meer gewicht op de voorhand hebben, vaak gaat dit gepaard met het in een opgekrulde houding te lopen

  • Schuin, soms bijna plat, door de bochten gaan

  • Ongelijke grootte van de passen (voor en achter of links en rechts)

  • Veel moeite met overgangen

  • Vaak struikelen

  • Met de achterbenen naast zijn lichaam stappen

Dit zijn enkele voorbeelden wat veel voor komt. Maar je kan je paard helpen door hem te leren zijn lichaam beter te gebruiken en zich bewust te worden waar en hoe hij zijn benen neer zet.

Door diverse grondwerk oefeningen te doen, zal ik jou en je paard leren hoe je dit stap voor stap aan kan pakken. Het werken vanaf de grond heeft meerdere voordelen. Je paard kan zo in de oefeningen die je aan bied zelf gaan ontdekken hoe hij zijn lichaam beter kan gebruiken. De meeste paarden vinden dit ook erg leuk om te doen. Wanneer de basis van de oefeningen is gelegd, zal je dit kunnen opbouwen naar een hoger niveau en zullen de oefeningen steeds beter gaan en zal het paard ook sterker worden.

Als we door de lessen heen gaan, zal je merken dat alles steeds makkelijker zal worden. Het paard wordt sterker in zijn bespiering, zachter in zijn lichaam en zullen de scheefheden verminderen. Net als wij mensen links, of rechtshandig zijn, zal er bij paarden ook altijd een voorkeur kant blijven. Je zal er wel minder van gaan merken wanneer het paard in balans is.

Het grondwerken kan je op verschillende manieren doen, we gaan dan op zoek naar wat het beste past bij jou en je paard. Je kan één onderdeel gebruiken, maar ook afwisselen. In de lessen zullen we in de volgende onderdelen werken:

  • Vanuit een positie voor je paard, waarin je het paard met een kaptoom zal begeleiden

  • Aan de enkele lijn (leadrope of lange lijn) met een touwhalster of hoofdstel. In de aanleerfase zal ik altijd adviseren om met een touwhalster te beginnen en je later de keuze kan maken om over te stappen naar een bit of verder te gaan op het touwhalster

  • Aan de dubbele lange lijnen met touwhalster of hoofdstel. Ook hier zal ik hetzelfde adviseren om in de aanleerfase op touwhalster te starten

Hoe kunnen de lessen er dan uit gaan zien?

In de lessen zullen we beginnen met loswerken. Dit zullen we de eerste paar lessen doen. Je leert over jou positie en looprichting ten opzichte van je paard en hoe je kan communiceren met je energie en lichaamstaal. Dit wordt jouw nieuwe basis van communicatie en connectie met je paard.
De kennis die je in het loswerken op doet, gaan we daarna in alle onderdelen meenemen van grondwerk tot onder het zadel.

Wanneer de basis in het loswerken is gelegd, zullen we naar het grondwerk gaan. We zullen dan 2 á 3 weken starten met enkele leiderschapsoefeningen zoals leiden & volgen, achterwaarts, verplaatsen van de voor- en achterhand. Ook leer je hoe je je paard kan vragen zijn hoofd te laten zakken. Hiermee zal je paard zijn spanning kunnen afvloeien en dit zal jullie nieuwe rustmoment gaan worden.

Dan komt de gewenning aan de lijnen. We leren het paard dat touwen hem aan raken en achter hem kunnen komen. Ook leren we het paard om de lijn te gaan volgen in plaats van jou, hij zal hierdoor heel licht gaan reageren op (teugel)hulpen.

We zullen aan de enkele lijn starten met diverse oefeningen met wendingen en rechtuit leren gaan. Ook is bijvoorbeeld schouder buitenwaarts een hele belangrijke oefening in het rechtrichten.

Je kan dan de stap maken naar dubbele lange lijnen. Dit zal starten vanuit een centrum positie (waarin je naast je paard loopt ten hoogte van de singelplek) en zullen we van daar uit naar een menpositie gaan. Net als met mennen, is jouw positie dus achter het paard. Vanuit menpositie kan je eigenlijk alle oefeningen doen die je onder het zadel ook kan, maar zal je paard nog steeds in zijn eigen balans de oefeningen kunnen doorlopen.

Wanneer het rechtrichten vanaf de grond goed gaat en je jouw paard ook rijd, dan zal ik je begeleiden hoe je verder kan gaan onder het zadel.

En zal je op een moment komen dat je echt zelfstandig verder kan. Je kan dit altijd blijven meenemen en alle onderdelen kan je mee blijven afwisselen.
Het is dus niet alleen het rechtrichten dat je dan hebt geleerd. Je kan dan ook loswerken, grondwerk en werken met dubbele lange lijnen.

Wat is Rechtrichten?